За подготвяната от Европейския съюз Стратегия за сигурността до 2020-та година


Подготвяната от Европейския съюз Стратегия за сигурността до 2020-та година предизвиква немалко коментари в страните-членки на Европейския съюз. В Брюксел се състоя извънредно заседание на Европейския съвет, посветено на кризата с бежанците, пресичащи Средиземно море. Част от мерките ще бъдат насочени към подсилване на мисията на общността в Средиземно море, ще бъде увеличен бюджета на европейските мисии „Тритон“ и „Посейдон“ през 2015 и 2016 година. Също така ще бъде увеличена и материалната база на европейската служба за охрана на границите FRONTEX. Европейският съюз ще работи и за разбиването на мрежите на трафикантите и ще „идентифицира, изземва и разрушава плавателните им съоръжения, преди да бъдат използвани“. Новият план на Европейския съюз трябва да заработи до юни месец, тази година. Сред мерките, предлагани от Съюза за справяне с имиграционната криза е и въвеждането на процедура за бързо връщане на нелегалните имигранти в страната, от която са потеглили, както и по-справедливо разпределение на бежанците между страните от Европейския съюз. Сред акцентите в мерките на предложения план са и увеличаване от три на шест милиона евро месечно на финансирането за операция "Тритон" - общата европейската морска операция в Средиземно море, увеличено сътрудничество между организациите Европол, Фронтекс, Европейското бюро за подкрепа на убежището (ЕАСО) и Евроджъст за събиране на информация за начините на действие на трафикантите на хора, както и системно снемане на пръстови отпечатъци на всички мигранти при пристигането им на територията на страните членки. Достатъчни ли са мерките, които предприема Европейския парламент и могат ли те да гарантират сигурността по границите, за да се предотвратят още такива инциденти, отнемащи стотици човешки животи, коментира евродепутатът Емил Радев.

Очаква се до края на месец май Европейската комисия да излезе с решение за споделянето на солидарността по разпределение на бежанците между страните-членки. Швейцария изрази желание да бъде включена в европейската система за географско разпределяне на кандидатите за убежище в Европа, каквато подготвя Брюксел. АФП цитира президентът на Швейцарската конфедерация Симонета Сомаруга, според която е "крайно време в Европа да има система за разпреде- ляне, която да действа на принципа на солидарността". Австрийският канцлер Вернер Файман също се обяви за разпределяне на кандидатите за убежище в Европейския съюз. С на квотен принцип, обвързан с броя на населението на държавите. Такава система ще бъде предложена днес от Европейската комисия и трябва да бъде одобрена от Европейския съвет, който ще заседава на 25 и 26 юни, посочва Франс прес.

И още новини от Европейския парламент: Европейският съюз ще преразгледа правилата за достъп до пилотските кабини. Ще бъде направена преоценка и на начина, по който се извършват медицинските прегледи на пилотите. Разпореждането е на Еврокомисията и е свързано с катастрофата на германския самолет, която според разследването, е умишлено причинена от втория пилот Андреас Лубиц. Анализът на правилата е възложен на Европейската агенция за безопасност във въздухоплаването.

Европейската комисия не възнамерява да отлага влизането в сила на споразумението за асоцииране между Европейсикя съюз и Украйна. Това заяви еврокомисарят за търговията Сесилия Малстрьом. На 1 януари 2016-та година трябва да бъде задействана търговската част на споразумението. До края на този месец ще се проведе тристранната министерска среща Европейски съюз - Украйна - Русия. Целта й е да разсее опасенията на Москва, че текстове от споразумението с Киев засягат пряко руските интереси.

Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан се надява скоро да бъдат отворени първите глави от преговорите за членство на Сърбия в Европейския съюз. "За да се постигне това обаче, Сърбия трябва да продължи усилията в провеждането на реформи и диалога с Косово. Напредъкът на тези два фронта ще ми даде най-добрите аргументи да убедя държавите членки", заявява Хан в интервю за сръбския вестник "Политика". Европейската мрежа за децата "Eurochild" и още 12 неправителствени организации изпратиха отворено писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с искане Европейската комисия да очертае ясна рамка за действия от страна на ЕС относно правата на детето в Европа и чужбина. Организацията иска да бъде приета нова Стратегия за правата на детето, след като първата е изтекла през 2014-а година. Договорът от Лисабон и Хартата на основните права отстояват задълженията на ЕС да популяризира, защитава и реализира правата на детето във всички актуални политики и действия на ЕС.

Евранет плюс на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!