България се включи за четвърти път в Европейската Нощ на литературата

За четвърти пореден път България се включи в европейската Нощ на литературата. На 13 май в 11 български града  се  четоха откъси от творби на съвременни европейски автори, издадени след 2000 година. Светлана Юрукова от Представителството на Европейската комисия в България  представя инициативата.

Инициативата се провежда с четене на откъси от европейски автори на всеки половин  час, което дава възможност  на хората да се движат между отделните „читателски гнезда” и да се запознават с различни  европейски автори.  Четенето се осъществява в нетрадиционна среда , като за четци са поканени известни  актьори и публични личности, с които може  да се разговаря за четените  произведения.

В Пловдив и в София един от избраните автори е Милен Русков, който е носител на наградата на ЕС за литература за 2014г. като така  се представят и български творци като част от европейската литература.

СнимкаОрганизатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, други културни институти и Представителството на ЕК в България.

В международен план през 2015 Нощта на литературата  се провежда за девети път в десетки европейски градове.  Включват се и други представителства на Европейската комисия, които подкрепят инициативата . Например в Обединеното кралство в Лондон на 13 май имаше богата програма с  четене и семинари, свързани с европейската литература. Срещи , свързани с европейската литература, се провеждат и през друго време. Например в Берлин от 2008 г. се провежда литературно четене , в което са участвали българаските писатели Калин Терзийски, Ивайла Александрова и Георги Господинов.

Така че, за разлика от общоприетото схващане, че ЕС е свързан предимно с инвестиции и политика, има иницативи за  европейска литература и култура като цяло.

Голямата идея на Европейската нощ на литературата е да се представи по нетрадиционен начин европейската литература  и да се привлече вниманието към съвременните европейски автори като така се дава възможност да се обогатим с културното разнообразие, което съществува в Европа и същевеременно привлечем хората към четенето. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!