Оптимистични прогнози на ЕБВР за растежа в Централна Европа, начело е Полша


Европейската банка за възстановяване и развитие увеличи прогнозите си за средния икономически растеж в Централна Европа и балтийските страни за 2015 година от 2,6% на 2,9%. Банката заяви, че промяната се дължи на политиката за количествено облекчение на Европейската централна банка, която е довела до понижаване на лихвените проценти в региона и до обезценяване на валутите на тези страни. Регионът извлича ползи и от спада в цените на петрола.
Най-оптимистичните прогнози на ЕБВР за тази година са за Полша, която ще отчете ръст от 3,4%, Унгария - 2,6%, Словения, която може да разчита на 2-процентен растеж, и Словакия с 2,8%. Банката обаче предупреди, че рисковете от ситуацията в Гърция може да влошат тези изчисления.

Мисия на Европейския съюз за анализ на ситуацията в Донбас започва работа в Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на президента Петро Порошенко. От там поясняват, че темата е обсъждана на срещата в Аахен между него и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Европейската комисия реши да не открива процедура за прекомерни икономически дисбаланси срещу Франция, съобщава вестник Le Point.

Изданието определя това като безспорен успех за икономическата политика на френския кабинет. Националната програма с реформи бе определена като достатъчно убедителна от европейските комисари под председателството на Жан-Клод Юнкер. „Програмата е по-добра и по-координирана“ в сравнение с предишните, коментира и френският комисар Пиер Московиси.
Комисията изрази и удовлетворение по отношение на друг дял от европейското икономическо управление - публичните финанси. Въпреки че през 2016 и 2017 година Франция ще постигне по-малко от препоръчаното, Комисията определи икономическия сценарий на Париж като „приемлив“.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!