Накъде върви ЕС и какви са опциите за неговото разширяване

Идеята за обединена Европа не е нова. Но едва след Втората световна война става възможно тя да бъде осъществена на практика. До 50-те години на ХХ в. Европа никога не е била единна в своето съществуване и нейната история е история на разпокъсаност и конфликти. Въпреки всички перипетии и предизвикателства пред ЕС, въпреки вътрешните разногласия, стремежът на свободните хора остава обединение, а не разединение на Европа.

Да се облекат в политически решения тези стремежи обаче е сложен и често дълъг процес. Към днешна дата в ЕС членуват 28 държави, а по пътят към обединена Европа са поели и нашите съседи от Западните Балкани- Сърбия, Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Албания и разбира се Косово, защото тя вече е самостоятелна държава. Турция също е кандидат за присъединяване към съюза. Тя преговаря вече 30 години. Почти на финала съвсем скоро от преговорите се отказа Исландия. Причината са предимно вътрешнополитически. В ЕС искат да влязат и страните от източното партньорство - Украйна Молдова, Грузия, но за сега това е просто  едно по-ясно партньорство, отколкото прието решение както е за страните от Западните балкани. Украйна, Молдова и Грузия нямат образно казано никакъв сигнал подаден от ЕК и ЕС, дали евентуално присъединяване би било възможно. За различните държави пътят към Европа е различно дълъг.

Историята дава примери, в които приемането в ЕС става за една нощ, както се случи при обединяването на източна и западна Германия. След политическата криза в Гърция и диктатурата на полковниците Гърция също беше приета почти мигновено в съюза. Малко по-дълъг беше пътят на Португалия и Испания. Петото, голямото разширяване, в което към ЕС се присъединиха 10 посткомунистически държави. В този случай преговорите продължиха между 5 и 7 години, в зависимост от темповете на готовност на различните държави от този блок. Всичко зависи от политическите решения на лидерите на държавите, които формират Европейския съюз и разбира се готовността и политическите решения на правителствата, които преговарят за присъединяване. 

Шансовете на Македония за присъединяване към ЕС на този етап са незначителни. Токова е мнението на директора на Европейския институт  в страната ни Любов Панайотова. Македония е държава, която е готова и чака пред вратите на ЕС, но заради вътрешнополитически и външнополитически проблеми не може да започне преговори. Най-вероятно Македония ще трябва да изчака готовността и на Сърбия и останалите страни от региона, защото индивидуално приемане може да бъде направено като изключение за Черна Гора, но не и за Македония, казва Любов Панайотова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!