Владимир Лазаревик: Въпрос на дни е кога Никола Груевски ще се оттегли завинаги от политиката на Македония

Очаквам това да е най-големият митинг, който ще бъде проведен в Македония, след обявяването на нейната независимост. Мисля, че на него ще присъстват повече от 50 000 човека, които ще дойдат от цяла Македония, както и много хора от столицата Скопие. В определен смисъл на думата това ще бъде граждански протест и водената от мен организация "Има бъдеще" застава зад него. Целта ни е да се изправим срещу политическата система, която създаде Никола Груевски и неговото правителство. Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" Владимир Лазаревик, който беше заместник-министър на здравеопазването по време на първото правителство на Никола Груевски.

Надявам се, че чрез този протест ще се изпрати ясно и недвусмислено послание към всички граждани на Македония и към ЕС затова къде иска да бъде страната ни. Македония иска бъдеще в ЕС и това е ясно и категорично, добави той. 

На въпрос дали идва края на режима на Никола Груевски, Владимир Лазаревик отговори: След всички записи на телефоните разговори, които чуха гражданите на Македония, повече от ясно е, че  Груевски няма перспектива нито като политик, нито като премиер на страната ни. Неговата политическа кариера е приключена и въпрос на дни още колко ще управлява Македония. Той вече не я управлява. Ситуацията с него е изцяло извън контрол и той поставя страната в много неудобно положение както във вътрешнополитически план така и в международен. Груевски повече няма да има дума в политиката на Република Македония. 

 На въпрос за пътя след падането на Груевски, които няма да е толкова лесен и дали очаква нови провокации като тази в Куманово, която видяхме преди седмица Лазаревик отговори: Аз искрено вярвам, че това което стана в Куманово бе инсцениран конфликт и той няма възможност да се разшири и да засегне цяла Македония и да засегне и без това деликатните междуетнически отношения. Македония и нейните граждани се намират в една много специфична ситуация. Всички обаче осъзнават отговорността в сравнение с периода през 2001 година, когато напрежението бе много по високо между двете главни етнически групи в Македония на македонците и албанците. Сега, според мен, не е такава ситуацията и хората са много близки и искрено вярват, че могат заедно да живеят всички и така да вървим към ЕС. Днешните политици и от албанския политически блок и македонския обаче работят за разделението и противопоставянето и политика, която ни дистанцира от ЕС. Водената от тях политика ни поставя в постоянни конфликти със съседите ни. Ние обаче това не искаме и желаем да променим ситуацията. 

Според Владимир Лазаревик, думите на лидера на опозицията Зоран Заев, че 4600 човека след днешния митинг на опозицията ще останат да протестират мирно пред сградата на македонското правителство означават, че протестът няма да приключи в неделя и ще продължи докато Груевски не разбере, че е дошъл края и ще трябва да си подаде оставката от премиерския пост. 

Груевски повече няма да е необходим на Македония, защото тя е готова за ново начало без него, каза още Лазаревик.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!