Европейският съюз и кризата в Македония



От днешния опозиционен антиправителствен митинг и реакцията на премиера Никола Груевски зависи дали Македония ще поеме по евроатлантическия път или ще остане заложник на политическите елити, коментира в телевизионно интервю един от основателите на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ проф. Йове Кекеновски. Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че ще се присъедини към гражданското недоволство в Скопие, заедно с евродепутатите Кнут Флекенщайн и Ричард Хауит. Междувременно вчера поредната порция разкрития на опозиционния Социалдемократически съюз показа, че Груевски е водил скрити пазарлъци по ключов въпрос за евро-членството на Македония - името на страната. Той е бил склонен да отстъпи пред Гърция, която заради спора блокира еврокандидатурата на Македония. Пак вчера правителството се съгласи съдебните власти да върнат паспорта на лидера на опозицията Зоран Заев, за да може той да пътува за Страсбург, за среща с Никола Груевски в Европейския парламент.
  

Руският външен министър Сергей Лавров, при посещението си в Белград, отправи критики към Европа за дипломатичния й подход към кризата в Македония и призова Европейският съюз да следи отблизо ситуацията.

Политологът Димитър Бечев коментира отношението на ЕС към политическите процеси в Македония, както и перспективата тя да се реши чрез избори с посредничеството на ЕС.
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!