ЕП ще обсъжда мерки за подобряване на безопасността на пациентите


Евродепутатите ще обсъдят резолюция, която предлага мерки за подобряване на безопасността на пациентите. В нея ще бъдат включени и предложения за справяне с нарастващата устойчивост на бактерии към антибиотиците за хора и животни. Членовете на ЕП са притеснени от нарастващия брой инфекции в здравните заведения, които засягат от 8 до 12% от пациентите, приети в болници в ЕС. Вътреболничните инфекции са основен проблем за общественото здраве в страните членки на ЕС.
По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията в ЕС всеки двадесети пациент в болница развива ВБИ. Това означава, че над 4,1 милиона души годишно заболяват, а 37 000  в ЕС умират в резултат на инфекциите в болница. Между 20% и 30% от тези случаи се смятат за предотвратими чрез строга хигиена и контролни програми.
Пред евродепутатите стои и обсъждане на  законa за спиране на потока от "кървави минерали". Той е с цел да  ограничи приходите на въоръжените групировки от продажбата на калай, волфрам, както и техните руди, и на злато  Проектозаконът предвижда задължително сертифициране на пещите за топене  и рафинериите в ЕС и доброволно сертифициране на вносителите, които купуват, обработват и използват тези минерали и метали за производство на мобилни телефони, перални, хладилници.
Политическите групи в европарламента не са достигнали пълно съгласие по въпроса дали задължителна схема за сертифициране следва да се прилага за всички по веригата на доставки на метали и минерали с произход от райони, засегнати от конфликти и високорискови зони.
 
Сайтът на Сената на Федералния парламент на Белгия беше превзет за около два часа днес от групата на Анонимните, Белгийските хакери са поместили на електронната страница призив за протест на 16 юни срещу повишаването на данъците и възможността за подписване между ЕС и САЩ на двустранно търговско споразумение. "Анонимните" са поели отговорност за
действията си в Туитър. От администрацията възнамеряват да подадат сигнал в прокуратурата и контраразузнаването

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!