ЕС одобри военноморска операция срещу трафикантите на мигранти


Страните от Европейския съюз одобриха плановете за военноморска операция срещу трафикантите, които прекарват мигранти през Средиземно море към Европа, съобщават информационните агенции. Очаква се операцията да започне следващия месец. Междувременно евроинституциите ще продължат да действат за резолюция на ООН, която да дава право на Съюза да преследва трафикантите и да унищожава техните плавателни съдове.

От началото на тази година през Средиземно море в Европа са влезли 51 хиляди мигранти, от които над 30 хиляди в Италия. По данни на ООН 1800 са се удавили по време на рискованото плаване с несигурни лодки, припомня Ройтерс.   

Германия, Франция и Италия ще си сътрудничат в разработването на европейски безпилотен самолет за събиране на разузнавателна информация и въздушно наблюдение, предаде Асошиейтед прес. Трите страни подписаха писмо за намерение, което поставя началото на двегодишно техническо проучване с цел до десет години да бъде разработена т.нар. дистанционно управляема летателна система.
   
Участниците разглеждат проекта и като средство за укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната на раздробения европейски пазар, допълва агенцията. За проучването и изработването на прототипа ще бъде осигурен бюджет от 60 милиона евро.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!