Как усвояваме европейски средства?

Снимка: Радио ВИДИН
Как местните власти усвояват европейски средства и усеща ли обикновеният човек направеното с пари от Европейския съюз- това се опитахме да разберем в днешното издание на "Евранет Плюс" по Радио Видин. 

Основните инвестиции от европейските фондове в област Видин до момента са привлечени от Община Видин. В периода 2007-2013 г. тя е с най-много проекти в областта- 28 проекта на стойност 113 669 762 лв. Нови идейни предложения се подготвят и за програмния период до 2020 година. Някои от идеите са по трансграничната програма Румъния-България. Заедно с техните румънски партньори, институции от видински общини вече са готови с проектните си предложения, обясни заместник-областният управител на Видин Огнян Ценков. Някои от идеите са съвместни с област Мехединци и община Бранищя, Румъния.

Една друга- вече осъществена идея с европейски средства- във видинското село Сланотрън имат изградена спортна площадка. "Трудното при тези проекти е, че за 5 години трябва да се поддържа една устойчивост, но за поддръжката не се предлага нищо. Трябва ни машина за косене, а със собствени средства в община в затруднено положение не е лесно"- разказа кметът на селото Венелин Павлов.

Усеща се направеното с европейски средства и в община Брегово, категоричен е кметът Милчо Лалов.
"В годините реализирахме няколко инфраструктурни проекта, асфалтираме пътища, обновихме читалище, изградихме социални заведения. Това са неща, които с пари от бюджета няма как да станат. Европейските програми подпомагат населението."   

Истинско признание за Европейския съюз дадоха от сдружение "Искърско дефиле". Европейският съюз е десетият носител на Наградата за родолюбие "Дядо Йоцо гледа". Отличието бе присъдено на Евросъюза "за приноса му в изграждането и модернизирането на българската инфраструктура и сбъдването на мечтата на дядо Йоцо да види в Искърското дефиле модерни европейски пътища". 10-килограмовата статуетка, реплика на паметника на Вазовия герой, и почетната грамота ще бъдат връчени на ЕС чрез някой от българските евродепутати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!