Обединени в сдружения, производителите от ЕС ще кандидатстват по-успешно по европроекти

Производителите от ЕС трябва да се организират в сдружения, когато кандидатстват по европроекти. Целта е да се намали административната тежест при кандидатстването, съобщи евродепутатът Момчил Неков на конференция в Садово на тема: „Как да привлечем младите хора в ЕС към земеделието”.

Според него, ако се обединят, производителите ще могат да защитават по-успешно правата си и да договарят цените на продукцията си директно с изкупвачите на едро.

По този начин на стопаните се дава възможност да кандидатстват и чрез интернет платформа, обясни евродепутатът. Момчил Неков припомни, че по плана Юнкер Европейският съюз ще отпуска средства по проекти, насочени предимно към цифровизация или към единен европейски пазар.

В края на миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи план на стойност 315 млрд. евро, насочен към стимулиране на растежа и заетостта в Европа. Страните членки на Общността вече са предложили над 2000 проекта за финансиране по новия инвестиционен план. Решението кои проекти да бъдат финансирани ще бъде взето от експерти, за да няма политизиране. Целта е новият фонд да заработи до средата на годината, след като Европейският парламент и Европейският съвет одобрят нужното законодателство.

Младите фермери от Общността ще имат възможност да получават пари и по първи стълб – директните плащания, и по втори стълб – насочени пряко към младите хора, допълни Момчил Неков.

В Програмата за развитие на селските райони има такава възможност и само за тази година в нея има предвидени около 3 700 000 евро. Преди ден ПРСР за България бе одобрена, допълни евродепутатът.

За всички 28 страни в ЕС има общо 118 програми за развитие на селските райони, но в България тя е само една, припомни Момчил Неков.

Усилията на новите европейски програми в областта на земеделието ще бъдат насочени предимно към така нареченото биоземеделие, посочи евродепутатът Илиана Йотова. Противно на очакванията, не съм убедена, че то най-изгодният вариант за българските стопани. Биологичното земеделие е скъпо производство и ще бъде изгодно най-вече за страните, които имат по-дълъг летен сезон. Не съм убедена, че с ресурсите, които нашите фермери имат (защото всички програми искат съфинансиране) това е най-добрият вариант за българските земеделски производители, допълни евродепутатът Илиана Йотова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!