Прилагането на общата политика на ЕС за сигурност и отбрана


На пленарното си заседание днес следобед Европейският парламент ще дискутира финансирането и прилагането на общата политика за сигурност и отбрана. В проект за резолюция средата на сигурност се определя като "все по-нестабилна и променлива поради големия брой трайни и нововъзникващи предизвикателства; конфликтите в Източна Украйна, Сирия и Ирак, настъплението на Ислямската държава, либийската криза и заплахата от тероризъм в Африка - всички те представляват преки заплахи за сигурността на Европейския Съюз и той трябва спешно да се приспособи към новите предизвикателства. В проектодокумента пише също, че настоящата степен на несигурност по границите на ЕС и в непосредствено съседство е безпрецедентна от края на 90-те години на миналия век насам. И че силата и значението на Съюза се намират в неговата способност да мобилизира ресурси и да пуска едновременно в действие широк набор от инструменти от сферата на дипломацията, сигурността, отбраната, икономиката, търговията, развитието и хуманитарната помощ, при пълно зачитане на разпоредбите на Устава на Организацията на обединените нации.
   В София днес започва двудневен форум, посветен на "Укрепване на връзките между Европа, Близкия Изток и Северна Африка в борбата с нарастващата заплаха от тероризъм, радикализъм и чуждестранни бойци". Организатори са Софийският форум за сигурност, Австрийският институт за Европейски политики и политика за сигурност, Министерството на отбраната, Фондация "Кондар Аденауер" и БАН.
   Според последните данни на ООН 25 000 чужденци, идващи от над 100 страни, са се присъединили към терористичните организации „Ислямска държава” или „Ал Кайда”. В същото време преди дни Европа беше предупредена, че бойци на  Ислямска държава пристигат на континента през Средиземно море, в лодките с незаконни мигранти.
  Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, коментира в интервю, че дискусията има за цел да съпостави различни гледни точки, като обърне внимание и на процесите на Балканите.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!