Европа преди новините: Земеделието в преговорите за търговия между ЕС и САЩ

Преговорите за споразумение по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ, в частта за земеделие, предизвикват голям интерес и тревоги сред граждани на общността ни и сред браншови организации. Мога да ви уверя, че всички евродепутати от Комисията по земеделие и развитие на селските райони сме против компромис, който би довел до занижаването на стандартите в сектора в преговорите по ТПТИ – заяви евродепутатът Момчил Неков от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите.
Водещият фактор при окачествяването на стоките в Европейския съюз преди появата им на пазара е тяхната безопасност, докато в САЩ важи правилото за потребление до доказване на някаква опасност. Европа е доайен при отглеждането на биологично чисти продукти в световен мащаб, затова част от американските граждани предпочитат земеделска продукция от ЕС. Споразумението в сегашния вид, обаче, би ощетило производителите от еврозоната, защото горивото и работната ръка в САЩ са много по-евтини, отколкото в Европейския съюз, така техните стоки ще са по-конкурентоспособни.
Какви предимства и какви още опасности стоят пред земеделците, преработвателите и потребителите от ЕС, залегнали в сегашния вид на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ в частта за земеделие – чуйте от евродепутат Момчил Неков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!