ЕП призова за хармонизиране на законодателството относно отпуските по майчинство


По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург тази седмица депутатите призоваха страните-членки да се ангажират за хармонизиране на отпуска по майчинство.

Повече от четири години няма напредък по новите европейски правила, които целят да осигурят на майките в цяла Европа поне 20 седмици майчинство. Депутатите поискаха от страните-членки да възобновят преговорите по темата, за да се избегне оттегляне на предложението от Комисията.През 1992 г. ЕС определи минимум 14 седмици отпуск по майчинство, а през 2010 ЕП гласува за удължаване на минималния срок до 18 седмици и даде две седмици за бащите. Комисията иска това предложение да се оттегли.

Ираче Гарсия Перес от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите:

Застъпвам се за закона, който осигурява баланс между работа и личен живот.Застъпвам се за директивата, защитаваща здравето на майкитеи гаранциите за броя седмици на напърлно платен отпуск, същото е съвместиво и с директивата за родителството. Става дума за обща рамка с минимално ниво на защита, след това всяка страна може да подобри и надгради закона. Колкото по-балансиран е законът за мъжете и жените, толкова по.изпълним е и законът за равенство на трудовия пазар.

Ана Мария Кораза Билд от Европейската народна партия:
 
Използването на отпуск по майчинство е нещо остаряло за нас, жените. Трябва да е родителски отпуск, споделена отговорност за децата. Има огромни различия в страните-членки какви семейни политики трябва да приемем, в традициите и т. нат. И не може да имаме един модел за всички. Много е добре да се говори за осигуреност, но това е повече национален въпрос в рамките на здравеопазването. Страните-членки трябва да решат колко седмици да е отпускът. Директивата е дискриминационна спрямо жените. Тя дава послание, че жените трямва да си стоят вкъщи, когато семейството или двойката има деца и това засяга шансовете за кариерно развитие на жените.
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!