Военната операция на ЕС срещу трафикантите в Средиземно море през погледа на един журналист и един доброволец, работещи с бежанци

| обновено на 25.05.15 в 15:58


​Европейският съюз в лицето на европейските държави-членки, Европейският парламент и Европейската комисия обсъжда интензивно мерки за възпиране на миграционните потоци. Това стана след поредната масова трагедия, удавянето в Средиземно море на стотици хора от Африка и Близкия Изток, които търсеха път към Европа. 

Отговорът на Европа е в четири типа мерки:

- презаселване на мигрантите в страни извън ЕС

- споделяне на отговорността за миграцията и "разтоварване" на страните на първо влизане, каквато е и България чрез система от мигрантски квоти за цяла Европа

- увеличаване /три пъти/ на бюджета за сигурност по границите и пазенето на границите от Фронтекс.

- военна операция срещу каналджиите

В понеделник външните министри и министрите на отбраната обсъдиха новата европейска военноморска операция в Средиземно море (EUNAVFOR Med). Очаква се тя да бъде одобрена до началото на юни.

Военната операция срещу каналджиите се оценява на  11.82 млн. евро за първите два месеца в първоначалната фаза, като мандатът ѝ е планиран за срок от 12 месеца, според  прес-съобщение на Съветът на ЕС.

Как изглеждат тези мерки според журналисти и доброволци, които  работят с търсещи убежище по границите в лицето на "Across the sea"  една италианска организация на средиземноморски журналисти и според  един от основателите на една  от българскате доброволчески групи "Приятели на бежанците"?

Чуйте интервюто  с Андреа Кокко (Andrea Coccо) от журналистическата платформа Across the Sea и  Борислав Димитров - юрист, от основателите на една от доброволческите групи помагащи на бежанци "Приятели на бежанците".

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!