Безпокойство в Брюксел относно руски закон за чуждестранните организации


Европейският съюз е обезпокоен от новия руски закон, който забранява "нежеланите", според формулировката на Москва, неправителствени организации, предаде Франс прес.

Законът е нов обезпокоителен етап от поредица ограничения върху гражданското общество, независимостта на медиите и политическата опозиция, се заявява в комюнике на външнополитическата служба на ЕС. В съобщението се посочва още, че този закон ще ограничи свободата на словото и на печата, както и плурализма на мненията.
   
Приетият закон позволява закриване без съдебно решение на чуждестранни организации, застрашаващи "националната сигурност или конституционните основи" на Русия, а също и да бъдат блокирани банковите сметки на тези организации и достъпът им до медиите, припомня агенцията.

Повечето граждани на страни от Европейския съюз, които живеят във Великобритания, няма да могат да гласуват на планирания референдум за членството й в съюза, съобщават Ройтерс и АФП. Кабинетът на премиера Дейвид Камерън обяви, че избирателните списъци за референдума ще бъдат съставени въз основа на списъците за проведените неотдавна парламентарни избори, на които освен британците право да гласуват имат граждани на Ирландия и на страни от Общността на нациите.

Правителството ще представи в четвъртък пред парламента правилата, по които ще протече референдумът през 2017 г.
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!