Могерини: Не е в интерес на ЕС Русия да бъде изолирана


Европа не се интересува от слаба, изолирана и дестабилизирана Русия и признава важната роля на страната на световната сцена. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини.
Русия отслабена, изолирана и дестабилизирана не е в наш интерес. Нейното участие в търсенето на решения на кризи постигна значителни резултати, спомнете си само приноса й за иранското споразумение, заяви Могерини.
Тя отбеляза, че основният принцип на Европа се основава на колективното управление.

Гърция ще продължава да плаща своите задължения към кредиторите от ЕС и Международния валутен фонд, докато може. Това заяви говорителят на правителството Гавриил Сакеларидис, като подчерта, че правителството носи отговорност за плащането на тези задължения. Преговорите с кредиторите от Европейския съюз и МВФ продължават вече четири месеца. Успешното им финализиране би отключило помощ в размер на 7,2 милиарда евро.

 Излизане на Великобритания от Европейския съюз след референдума, който Лондон планира да проведе до края на 2017
година, би било икономическа и политическа катастрофа за страната. Това посочва в интервю за ТАСС водещият международен
анализатор на британския в. "Таймс" Майкъл Биньон. Според експерта, премиерът Дейвид Камерън, който е и лидер на Консервативната партия,е  поел  преди парламентарните избори отговорността да проведе такъв референдум, за да  подкопае
позициите на Партията за независимост на Обединеното кралство,  която също настоява за подобен вот и излизане на Великобритания от ЕС. 

Камерън се оказа в трудна ситуация. Той не иска страната да напусне ЕС, посочва Биньон.
 

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!