Дунавски партньорства за растеж

Дунав мост 2
Снимка: Цветомир Цветанов
Видин бе домакин на двудневна конференция "Дунавски партньорства за растеж" с участието на партньорски организации от горното, средното и долното поречие на река Дунав, координаторите по отделните приоритетни оси за изпълнение на Дунавската стратегия и представители на управляващите органи на оперативните програми. Целта на конференцията  беше да се очертаят перспективите пред региона във връзка с програмния период до 2020 г. и изпълнението на проекти, водещи до постигане на целите на Дунавската стратегия.
Управителят на Областния информационен център във Видин Мариела Савкова, представи "Стратегията за Дунавския регион".

"Река Дунав е централен елемент в стратегията. Тя обслужва около 114 млн. население. Засяга 35% от населението на България и приблизително 66% от жителите на Румъния. Дунавската стратегия има 11 приоритетни оси. България е координатор по Ос 3 "Насърчаване на културата и туризма, и контакти между хората", и по Ос 11 "Работа заедно и насърчаване на сигурността и борба с организираната и тежка престъпност."   

Дунавската стратегия е приета през 2011 година и оттогава започват активните дейности. В Горната част на Дунав работят активно по стратегията, но в България има още какво да се желае, подчерта експертът.

Няколко са проектите, които са реализирани в духа на "Дунавската стратегия" в България в първия програмен период. Това са  втория мост на река Дунав, премахването на останки от кораби за подобряване на навигацията, насърчаване на мрежата между малките и средните предприятия по река Дунав, превенция на наводненията и борба с престъпността, засилване на сътрудничеството между полицейските власти в Дунавския регион. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!