ЕП предлага мерки за по-сигурно здравно обслужване, а ЕК ще разяснява идеята за европейския енергиен съюз в страните-членки


Европейският парламент прие резолюция за справяне с нарастващата устойчивост на хората и животните към антибиотиците, за по-отговорно използване на съвременните методи за лечение и за насърчаване на иновациите. Евродепутатите отбелязват, че инфекциите, свързани с медицинското обслужване, засягат 8-12% от пациентите, приети в болници в ЕС. Представителите на парламента допълниха, че ограничаването на разходите за здравеопазване вреди на пациентите и отбелязаха, че икономическата криза е повишила натиска върху националните бюджети за здравеопазване, което от своя страна оказва въздействие върху безопасността на пациентите.

Каква е идеята за европейския енергиен съюз ще разясняват представители на Европейската комисия. Те започнаха обиколка в държавите-членки и ще се срещнат с бизнеса, неправителствени организации и местните власти.„Целта на тази обиколка е да разясни предимствата на този енергиен съюз, да успокои очакванията, че това е нещо ново и че страните-членки ще загубят своя суверенитет“, каза евродепутатът Владимир Уручев, член на енергийната комисия в Европейския парламент. По думите на заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович, до лятото комисията ще представи проучване за свързването на енергийните мрежи в ЕС, включително за търговията с газ. Надеждите са, че европейския енергиен съюз ще повиши енергийната сигурност и ще гарантира алтернативни доставки на газ. Според евродепутата Владимир Уручев, страните-членки не би трябвало да имат притеснения за енергийния съюз.

Евранет плюс на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!