60 000 имигранти ще бъдат разселени в ЕС през следващите две години

Европейската комисия представи нови предложения за справянето с проблема с имигрантския натиск в ЕС. Основната идея е да бъдат разселени 60 хиляди имигранти в следващите две години. За всяка държава от ЕС, участваща в схемата, са предложени конкретни бройки, като от България се очаква да приеме 788 имигранти. За всеки един приет по тази схема имигрант, ЕС предоставя по 6 000 евро на страната-домакин. Според българския евродепутат от ПЕС Илиана Йотова обаче има елементи от плана, които будят безпокойство.

„По непотвърдена информация 15 милиона от Африка се готвят да пресекат Средиземно море или сухопътните външни граници на ЕС, за да дойдат на Стария континент. Това е огромно число от хора, с които и най-развитите държави няма как да се справят. На второ място – сега разбирам от г-н Аврамополус, че в момента вниманието на ЕК е приковано в това да преразпредели 40 000 бежанци от Гърция и Италия в другите държави-членки. Как ще стане това .- Комисията още не е отворила вратата си докрай, вероятно изчаква заседанието на Съвета на министрите в края на юни“, посочи Илияна Йотова.

Според нея предложението България да приеме 788 имигранти, за които да получи по 6000 евро на човек е предварително. „Винаги има едно ако и аз искам внимателно да се вслушам в това ако“, посочи евродепутатът. По думите й, ако България реши да не приема бежанци, страната ще бъде „извадена пред скоба“, тъй като и у нас има достатъчен мигрантски натиск. „2012 година 10 000 души влязоха в страната и макар и преодолели първоначалния шок, все още изпитваме трудности с тях“, посочи Йотова. Все пак при последното предложение става въпрос за бежанци, не за имигранти, уточни евродепутатът.

Тя е оптимист за въвеждането на квоти за страните-членки за приемането на бежанци в зависимост от територията на държавата, населението и степента на икономическо развитие. Илияна Йотова подчерта, че Великобритания и Дания не са задължени да приемат бежанци, поради спецификата на подписаните от тях договори за членство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!