ЕК опроверга твърденията за назначаване на специален представител за Македония


Брюксел няма да изпраща специален представител за политическата криза в Македония. Въпреки  информации, които се разпространяваха една седмица, че ЕС възнамерява да назначи специален представител за Македония, от ЕК са опровергали тези твърдения.

ЕС продължава да бъде активно ангажиран с всички политически лидери в Македония, за да се реши политическата криза. Ние ползваме постоянните „инструменти“ на разширяването, както и процеса на улесняване, воден от европейските депутати и еврокомисарят Йоханес Хан. Там е фокусът на ангажирането и на подкрепата на ЕС, е  заявила Мая Коциянчич, говорител на ЕК. 


Гръцката полиция е задържала 12 хиляди нелегални имигранти през миналия месец, като мнозинството от тях са пристигнали в страната от Сирия, предават световните агенции.
Броят на нелегалните имигранти, задържани от гръцките гранични служители през този април, превишава седем пъти броя им за същия период през 2014 година, показва статистиката.
В последните месеци потокът от бежанци, които се опитват да влязат в страните от ЕС, съществено се е увеличил. В частност, общият брой на имигрантите, незаконно проникнали на територията на Гърция от началото на тази година, надхвърля 40 хиляди души.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!