Заключителен форум по проекта "Детство за всички"


Проектът „Детство за всички“ е с основна цел да не изоставяме нито едно дете у нас, за първи път в Европа се използва финансиране от три европейски фонда. Това каза Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето на заключителната конференция.
По думите на Жечева новоизградените центрове за настаняване от семеен тип предоставят защитена среда, близка до семейната. Междувременно от "Движение на българските майки" поискаха оставката на г-жа Жечева и на председателя на Агенцията за социално подпомагане, защото в кратки срокове се извеждали и здрави деца в центрове за деца с увреждания, в които работели неквалифицирани екипи.
С приключването на проекта " Детство за всички"  Държавната агенция за закрила на детето представи  акценти за свършената работа в рамките на пет години. 
Лидия Дикова ръководи новия център за деца в село Атия, община Созопол, с нея е и Мартин - на 17 години, който е с увреждане и идва от Домът за деца с умствена изостаналост  в с. Кошарица, община Несебър. Дикова разказва как се работи в центъра от 2014 година и какви грижи се полагат, както и колко деца са настанени. Мартин разкзва, че в новия дом му харесва повече и че нищо не му липсва, че вече се учи да чете.
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето и ръководител на проекта "Детство за всички" Ева Жечева направи своята равносметка в проведената поликата в полза на детето. Тя определи деинституционализацията като признаване на уникалността и достойнството на различния. Според нея закриването на институциите не е самоцел, а означава промяна в мисленето, в поведението на хората. Когато децата вече не са в институции, по думите на Жечева, е важно вниманието да се фокусира върху новите услуги и качествената грижа за децата.
 От "Движение на българските майки  поискаха чрез писмено становище до министър-председателя и министъра на социалната политика оставка на председателите на агенцията за закрила на детето и на АСП . Росица Букова, председател движението заяви пред "Хоризонт", че преместването на децата става твърде бързо, новият персонал не е обучен, освен това според Росица Букова има случаи на насилствено настаняване на деца с увреждания в новите домове, само за да се запълни нужната бройка и да не се изгуби, за да не се загубят пари, което не е в интерес на децата.
Основната цел в стратегията е закриването на всички специализирани институции за деца и със закриването на всяка институция ден след ден се променя обществото и България, посочи омбудсманът на РБ Константин Пенчев. Пътят е правилен според него, но за ефекта от деинституциализацията трябва да се съди не по броя настанени деца , а по по индивидуланата грижа към нуждите на всяко дете.
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!