Кампания за автентичност на културното наследство


През последните години зачестиха примерите на подмяна автентичността на археологически обекти със средства по Оперативната програма за регионално развитие на Европейския съюз, казват от Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство, които  заедно с още организации иницираха конференцията "Културно наследство: автентичност в риск".

Събитието е първото от серия конференции в тази насока, докато в диалог с българската държава успеем да спрем фалшифицирането на културното ни наследство, което би могло да доведе до фалшифицирането на историята ни. На конференцията беше разпространен "Апел за защита на автентичността на българското културно наследство", подписан от хора на изкуството и науката. В него се казва, че трябва да спре практиката върху оригинални ценности да се изграждат измислени крепости, дворци и църкви.
"Каквито и да са мотивите за това - политически, икономически или патриотични, резултатът е загуба на автентичност на българското културно наследство, фалшифициране на миналото, поразяване на оригинала и на духа на мястото. Напълно неприемливо е милиони да бъдат влагани в ново строителство на измислени еднотипни "паметници", докато в същото време се рушат и загиват множество други уникални автентични свидетелства за историята по нашите земи", се посочва в апела. "Форум културно наследство" търси диалог с държавните институции и предлага партньорството си за изработване на нормативни документи и подобряване на националната политика за опазване на наследството в съответствие с международните документи.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!