Юнкер предупреди Унгария, че няма място в ЕС, ако върне смъртното наказание


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоятелно предупреди Унгария да се откаже от идеята за връщането на смъртното наказание, в противен случай - по думите му - "това ще стане „причина за развод“ с ЕС, предаде Deutsche Welle. „Този, който въвежда смъртно наказание, няма място в Европейския съюз“, коментира Юнкер. Преди няколко седмици унгарският премиер отключи дискусията за смъртната присъда заявявайки, че всяка страна от Общността трябва сама да избира дали да прилага максималното наказание. Това обаче противоречи с един от основополагащите документи на съюза, а именно Хартата на основните права. 

55% от гражданите на Великобритания биха искали страната да остане в Европейския съюз, показва анкета, проведена от британския вестник The Daily Express. Противници на Общността обаче остават 45 на сто от анкетираните, което показва, че надпреварата между двете групи ще бъде оспорвана на референдума, коментират от редакцията.

   Над 5000 мигранти са спасени от удавяне в Средиземно море през последните три дни, съобщи агенцията на ЕС за граничен контрол. Изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Леджери заяви, че "Това е най-голямата вълна от мигранти за 2015 година".

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!