ЕП обединява в нова програма схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод".


Повече здравословна храна за учениците - това мотивира в края на миналата седмица евродепутатите да гласуват промени в програмите на ЕС за предоставяне на мляко и на плодове и зеленчуци на децата в училище, които с решението си се надяват да намалят административната тежест и така да направят програмата по-ефективна.

Промените касаят добавянето на млечни продукти с доказани ползи за детското здраве (сирене, извара и кисело мляко) към списъка с храни, които могат да получават европейско финансиране. Условието ще бъде те да не съдържат добавени аромати, плодове, ядки или какао, като приоритет ще бъдат местни и регионални продукти.

Одобрената от парламента позиция по регламента включва предложените от българските евродепутати Владимир Уручев и Мария Габриел поправки за разширяване на обхвата на продуктите, предлагани в училище, с традиционните за страната ни мед, кисело мляко и сирене.

Новата единна програма поставя акцент върху изграждането на здравословни хранителни навици сред децата още от ранна възраст чрез повишаване консумацията на пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения. Предвижда се между 10 и 20 % от предназначените за държавите членки средства по единната програма да бъдат разходвани за образователни дейности, в т.ч. посещения на ферми, запознаване на децата с произхода на храната, здравословно и балансирано хранене, биологично земеделие и борба с разхищението на храни.

Преди да влезе в сила законът ще бъде разглеждан и от Съвета на министрите, Европейския съвет и отново от парламента.

България е включена и в двете схеми за насърчаване на здравословното хранене - "Училищно мляко" и "Училищен плод".

За смисъла на новото решение на ЕП и българските усилия за  налагането на балансирано и здравословно хранене на учениците - проф. Веселка Дулева, национален консултант на МЗ по „Хранене и диететика“ и началник отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи. Интервютата можете да чуете в звуковия файл.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!