Андрей Ковачев: "Общият пазар на ЕС и САЩ би довел до икономически ползи за България"

Европейският съюз и САЩ водят преговори за подписване на споразумение за свободна търговия, по-известно като ТПТИ. Споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции трябва да разшири европейския достъп до американския пазар, но не бива да подкопава стандартите на ЕС или да поставя под съмнение правото на регулиране в интерес на обществото, посочват членовете на комисията по международна търговия на ЕП в доклад, гласуван на 28 май. Евродепутатите настояват и за реформиране на механизмите за уреждане на споровете между инвеститорите и страните членки.

Препоръките към Европейската комисия за водене на преговори по ТПТИ, одобрени в парламентарната комисия с 28 гласа "за", 13 "против" и без въздържали се, трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент на предстоящата сесия в Страсбург между 8 и 11 юни.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев взе участие в дискусията "Ново начало за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство". Той смята, че сключването на взаимноизгодно споразумение би донесло икономически просперитет и работни места:

"Ако към един общ пазар, какъвто е например европейският с 500 млн. потребители, се включи в друг с още 300 млн. потребители на САЩ, това е наистина добре за икономиката и ще подобри стандарта на предлаганите услуги. Такъв общ пазар би мотивирал другите производители по света, които искат да продават, да се съобразяват с по-високите стандарти в Европа и САЩ. Това търговско споразумение не означава да има същите условия, каквито са в ЕС. Тук имаме различни нива на леберализация в зависимост как се договарят работните групи- дали ще бъдат само тарифни намаления или отпадане на тарифни такси, има различни сценарии за ползите на всяка страна членка. Например в единия от сценариите доходите на населението на ЕС ще нараснат с около 0,27% когато е непълна либерализацията, а при втория сценарий увеличението ще бъде с 5% за следващите 10 години. Не може да се отрече, че темата е заредена и с доза популизъм от определени среди, които се опитват да поставят в негативна светлина търговското споразумение и да разпространяват слухове по отношение на шистов газ и ГМО. Аргументация по темата за ТПТИ може да се намери на страницата на Европейската комисия."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!