Европейски дни на развитието събират в Брюксел представители на 140 страни


Европейските дни на развитието се откриват днес в Брюксел. Целта е да се насочи вниманието към премахването на бедността и създаването на устойчив растеж. Във форума ще се включат около 5 хиляди участници, които ще търсят практически решения на някои от най-наболелите проблеми в света.
В Европейските дни на развитието ще се включи и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Участници от над 140 държави, които представляват 1200 организации, ще имат възможността да обсъдят начините за постигане на устойчив растеж.

Европейската комисия няма да уважи искането на гражданската инициатива за премахването на опитите с живи животни така, както е предложено. Тази инициатива събра над 1 милион подписа и настоява за отмяна на текстове в конкретна директива.
Според Европейската комисия все още за някои изследвания, свързани с човешкото здраве, е необходимо да бъдат извършвани опити с живи животни, тъй като липсват други възможности. Такива са например изпитанията на лекарства и козметика. Крайната цел на законодателството на съюза е постепенно премахване на изпитванията върху животни, уточняват от комисията.

Представители на Европейския парламент, Европейската комисия и страните членки в общността подкрепят  предложение за единно и всеобхватно законодателство свързано с контрола на болестите по животни. Целта е да опростят и обединят съществуващите правила за защита на здравето на животните. Мерките, по които е постигнато съгласие, са свързани с наблюдението, профилактиката и контрола на болестите, които могат да се пренасят между животни, но могат да засегнат и хора.   
Договореният текст ще трябва да премине през гласуване в комисията по земеделие, а след това и от целия Европейски парламент.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!