Отзвук от първия трансграничен "Диалог с гражданите"


Русе стана домакин на първия трансграничен "Диалог с гражданите". Инициативата събра държавници от три страни, които дискутираха общоевропейски теми и конкретни въпроси, засягащи България и Румъния.

Целта на инициативата "Диалог с гражданите" е да се чуят мненията на хората по въпроси, свързани с общото европейско бъдеще. В Русе тази среща беше с участието на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, българския президент Росен Плевнелиев и румънския министър на правосъдието Роберт Казанчук. Домакин на събитието бе "Канев Център" на Русенския университет,  препълнен от граждани на България и Румъния, дошли специално за участие в тази дискусия.
Във встъпителната си реч Франс Тимерманс акцентира върху върховенството на закона и необходимостта от постоянна грижа за неговото спазване.
По време на дискусията с граждани бяха засегнати въпроси за контрола на Брюксел, за членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, за енергийната независимост и общия пазар, правата на хората с различна сексуална ориентация, както и докладите на Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешния ред.
В края на срещата гражданите споделиха мненията си за полезността на форума, като някои от тях останаха евроскептични, а други - с напълно удовлетворени очаквания.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!