Повечето гърци искат страната да остане в еврозоната


 74 процента от гърците искат страната им да остане в еврозоната на всяка цена, а 45 на сто настояват за споразумение с кредиторите, дори и "червените линии", поставени от правителството да бъдат преминати. Това показва най-новото проучване на общественото мнение, цитирано от електронните издания в Гърция.  Почти половината от запитаните искат от правителството на премиера Алексис Ципрас да сключи споразумение, а 37 на сто не биха казали "не" на евентуални нови предсрочни избори. Повечето гърците са на мнение, че правителството не е на добър път, що се отнася до начина, по който преговаря с кредиторите. Този процент е 47 на сто.

По време на срещата на страните от Г-7 в Германия ще бъде обсъдено удължаване на европейските санкции срещу Русия заради предполагаемото й участие в украинската криза, заяви  представител на ЕС, поискал анонимност.
Икономическите санкции на Брюксел срещу Русия трябва да приключат, след като  споразуменията от Минск за примирие се приложат изцяло. Ефективно те бяха удължени до края на годината, но сега трябва да бъде взето и формално решение.

Руският план да заобиколи украинската газопроводна мрежа до 2020г. може да струва на „Газпром“ милиони евро за транзитни такси, пише Bloomberg. Договорът на руския газов гигант със Словакия, който важи до 2028 г., съдържа клауза, че ако транзитът бъде спрян, Москва ще дължи неустойки, каза Вахран Чугурян, говорител на словашкия оператор на газотранспортната мрежа.
Словакия е ключова входна точка за руския газ към ЕС и Югоизточна Европа. Нейната роля като транзитна страна обаче ще бъде намалена, ако Русия построи планираната връзка с Югоизточна Европа през Турция. „Не сме получавали официална информация от руска страна, че след 2020 транзитът на газ ще бъде спрян“, заяви Чугурян . Пресслужбата на „Газпром“ отказва коментар.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!