"Зелената книга" на ЕК мобилизира средства от небанковия сектор за повече инвестиции в европейските предприятия

Снимка: БГНЕС

Един от знаковите проекти на Европейската комисия - създаването на Съюз на капиталовите пазари, навлиза в решаващия си етап, след като приключи тримесечният кръг от консултации, известен като „Зелена книга“. Целта беше да се провокира дебат между отделните европейски институции относно създаването на съюз, който да мобилизира средства от небанковия сектор, да намали разходите за набавянето на свободен финансов ресурс, и да увеличи размера на инвестициите в европейските предприятия.

Джонатан Хил, член на ЕК, отговарящ за финансовата стабилност, услугите в сектора и Съюза на капиталовите пазари поясни значимостта на проекта. По думите му, целта на Съюза на капиталовите пазари е да отключи  инвестициите за дълъг период като свърже инвеститорите с бизнеса. Комисар Хил обясни, че единният пазар на капитали ще има положително влияние върху цялата икономика на Европа, подпомагайки да се използват капиталови средства, които са временно замразени и насочвайки ги в подкрепа на бизнеса в Евросъюза.

Идеята за създаване на единен Съюз на капиталовите пазари е подкрепена от почти всички членове на ЕК. След тримесечния период на консултации по Зелената книга около създаването на този съюз, финансовите анализатори са категорични, че това е дългосрочен проект, който ще изисква непрекъснати усилия в продължение на много години, въпреки че в някои области известен напредък може да бъде постигнат още през следващите месеци.

Стойността на инвестицията е на стойност 315 млрд. евро. Очаква се през следващите летни месеци Комисията да приеме план за действие, в който ще очертае своята пътна карта и график за полагане на основите на съюза на капиталовите пазари до 2019 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!