ЕП ще насърчи Турция да ускори преговорите за присъединяване към ЕС


Европейският парламент ще гласува резолюция, в която ще насърчи правителството на Турция да ускори хода на преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Това ще стане по време на пленарната сесия в Страсбург тази седмица, когато ще се обсъжда доклада за напредъка на Турция в преговорите със Съюза. Европарламентът подчертава, че е в интерес на установяването на по-тесни връзки да бъде постигнат конкретен напредък по либерализирането на визовия режим и препоръчва приемането на нова турска конституция както и приключване на мирния процес с кюрдската общност. Проектът на резолюцията настоятелно призовава турското правителството да даде свобода на медиите като приоритет, подчертава необходимостта да се признае правото на отказ от задължителната военна служба и призовава турското правителство да спре плановете си за изграждането на атомната електроцентрала "Аккую".
Тази седмица на пленарната сесия в Европейския парламент в Страсбург ще се дискутира и търговското споразумение между Европейския съюз и Съединените щати, отношенията на Общността с Русия, както и корупцията във ФИФА.
Във вторник и сряда Европейският парламент ще разгледа годишния доклад на надзорния съвет на Европейската служба за борба с измамите. Надзорниците смятат, че докладът оставя неясноти доколко ефективно ОЛАФ защитава финансовите интереси на Европейския съюз.
В сряда евродепутатите ще обсъдят препоръките за търговското споразумение между Евросъюза и САЩ. Механизмът за уреждане на споровете между държавите и инвеститорите се очаква да бъде основна тема на дебатите. Мненията са разделени дали Европейският парламент  трябва да постави въпроса за изключване от споразумението на използването на частен арбитраж за решаване на спорове между инвеститори и държавни органи.
   
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!