Илияна Йотова: "Да се криминализират работодатели, които не подписват договори

"Необходимо е да се засегне въпросът за по-добро хармонизиране на европейското законодателство за по-ефективна борба с недекларирания труд. Трябва да се криминализират работодатели, които не подписват договори и не декларират тези, които наема." Това каза българският евродепутат Илияна Йотова миналата седмица по време на конференция под надслов "Справянето с предизвикателствата, свързани с недекларирания труд". Конференцията бе организирана от Георги Пирински - докладчик по темата в Европейския парламент.
Илияна Йотова има дългогодишен опит по темата с работата й в Комисията по заетост и социални въпроси на ЕП, където се е занимавала с темата за жените, работещи при несигурни условия на труд. 


"Всяка пета работеща жена в България е изправена пред възможността да работи без трудов договор, което означава да работи в едни доста неизгодни условия- без право на майчинство, без право на синдикална дейност, която би я защитила, без право на болнични за отглеждане на дете. Знаете как се плаща на ръка."
- подчерта Йотова.

Българският евродепутат припомни, че е предложила пилотен проект по въпроса на заетостта на жените в сивата икономика. Очаква се Европейската комисия да одобри проекта през септември.

Илияна Йотова отбеляза още, че от 2008 година насам кризата сериозно променя пазара на труда. Според нея, ако преди е имало социална сигурност и стабилност, кризата вкарва все повече работници в сивата икономика и застрашава техните работни места. Жените са една от най-големите и уязвими групи работници като почти 80% от "работещите бедни" са жени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!