ЕЦБ предлага стрес тестове на най-големите кредитни институции



Най-големите финансови институции в Европа трябва да преминат стрес тестовете на Европейската централна банка  през 2016 г., за да се потвърди надеждността на тяхната работа. Това заявява в интервю за германския вестник Welt am Sonntag Даниел Нуи, ръководител на Европейския банков регулатор - структурата на ЕЦБ, която отговаря за надзора на кредитните институции в еврозоната.

По думите ѝ симулацията на тежка финансова и икономическа криза може да не обхване всички 123 европейски кредитни институции, които са под прекия контрол на ЕЦБ в момента.

Ръководителят на Европейския банков регулатор не изключва възможността за отделни проверки в случай на секторни финансови рискове.

Същевременно има постоянно по-малки, целеви тестове с оглед на определени рискове. "Винаги, когато поставяме на банките въпроса "Какво би станало, ако...", това представлява и един стрес тест", заявява Даниел Нуи.

Тя коментира и проблема със стабилността на гръцките банки, особено на фона на продължаващото изтичане на капитали от средиземноморската страна и зависимостта ѝ от финансирането, предоставяно от Гръцката централна банка по линия на ЕЦБ.

"През последните няколко години гръцките надзорни органи свършиха добра работа във връзка с рекапитализацията и преструктурирането на финансовия сектор. Това се вижда и в резултатите от нашия стрес тест", каза тя, добавяйки, че никога преди банките в Гърция не са били "толкова добре подготвени" за кризата във финансовия пазар.

HSBC, най-голямата европейска банка, планира да съкрати 20 хиляди души по целия свят в опит да намали разходите си и да опрости бизнес практиките си, съобщава BBC.
Това е 7 % от личния състав на банката, в която работят не по-малко от 266 хиляди души. Около 8 хиляди от съкращенията ще станат във Великобритания. Банката също ще продаде свои бизнеси в Турция и Бразилия, заявили са нейни представители във вторник. HSBC е потвърдила, че ръководството й разглежда възможността да премести щаб-квартирата на банката извън Обединеното кралство  - решение, което ще бъде взето до края на годината.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!