ЕК с предложения за по-добро усвояване на средствата от европейските програми


Европейската комисия представи предложения за по-добро вложение и управление на средствата от фонда на ЕС за сближаване.  До 2020 г. по тази линия ще бъдат на разположение над 351 млрд. евро. Днешното предложение включва обособяването на екипи за подкрепа на националните и регионалните администрации за ефективното оползотворяване на оставащите средства от бюджета на ЕС до 2013 година. Екипите ще преценят какво причинява забавянията при осъществяването на европейските програми. Предвижда се оказването на техническа помощ на администрациите, които изпитват затруднения. Експертната група в помощ на държавите от ЕС ще работи основно с България, Хърватия, Чехия, Унгария, Италия, Румъния, Словакия и Словения.  

Евростат потвърди оценка си за икономическия растеж в еврозоната от 0,4 на сто през първото тримесечие.  Брутният вътрешен продукт в страните от валутния съюз е нараснал също с 0,4 на сто през четвъртото тримесечие, посочва Евростат.  Сред компонентите на растежа е потреблението на домакинствата, което най-много е допринесло за увеличаването на БВП. Приносът на инвестициите също е бил положителен.

Холандия подкрепи предложението на Европейската комисия страните от ЕС да приемат 40 000 имигранти.  Миналата седмица Германия и Франция реагираха с безпокойство на плана, обявен от Комисията през май, който предвижда тези две страни да поемат близо 40 процента от около 40-те хиляди сирийски и еритрейски мигранти, които в момента се намират в Италия и Гърция.  Според това предложение, Холандия трябва да приеме 2047 имигранти.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!