ЕК призова за солидарност по плана за разпределяне на нелегалните имигранти

Снимка: http://ec.europa.eu

Решението за разпределянето на около 40 000 нелегални имигранти, пристигнали в Европа в Гърция и Италия вероятно ще бъде отложено за септември, съобщават източници от Брюксел. Според говорителя на латвийското председателство на ЕС Янис Берзинс "няма да има решение" преди месец септември, защото единственото обсъждане на въпроса е предвидено на Съвета на вътрешните министри от ЕС идната седмица.

Комисията действа, направихме амбициозно предложение за механизъм за преразпределение. Знаехме, че няма да спечелим награда за популярност, но очакваме на министерстката среща следващата седмица държавите да поемат своята отговорност,
заяви говорителят на Европейската комисия Наташа Берто.

Възможно е темата да бъде отложена за момент, когато е "по-малко на мода", предположи Берто по повод съмненията, че решението на въпроса ще бъде отложено най-рано за септември. Позицията ни е, че трябва да се действа сега, а не след четири месеца, подчерта тя.
 
Европол задържа 49 души в Испания, Полша и Италия по подозрения, че са членове на престъпен кибер синдикат, който е източвал милиони евро от сметки в европейски банки. Общо 58 адреса са били обискирани за т. нар. "фишинг" устройства, с които се правят незаконните банкови транзакции. По данни на властите щетите са на стойност 6 милиона евро. Арестуваните са основно от Нигерия и Камерун и са изнасяли източените суми в страни извън ЕС посредством сложна система за пране на пари.

Гражданската организация "Платформа за океаните и климата" започна кампания за разясняване на жизненоважната роля на океаните в намаляване на глобалното затопляне преди срещата на върха в Париж в края на годината. Океаните са "сините дробове" на планетата ни - е посланието на платформата. "Срещата в Париж е обречена на провал, ако не поставим океаните в центъра на дебата," предупреди Франсис Валат - председател на европейската мрежа на морските клъстери. Според организацията петте океана имат огромна роля в регулиране температурата на повърхността на Земята, но често са изключвани от международните преговори за климата.

Още европейски новини на:
www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!