Усилия за насърчаване на проектната активност на бенефициентите от област Видин

Снимка: Радио ВИДИН
Видинските общини са най-големите бенефициенти, усвоили европейски средства през първия програмен период. 146 млн. лв са инвестициите, които са привлечени по проекти до 2015 година. 51 са финансираните общински проекти до месец май 2015 г., 26 са проектите на бизнеса, 12 са инвестициите за неправителствени и други организации през същия период, отчетоха от Областния информационен център(ОИЦ) в града. Размерът на договорените средства е над 146 080 000 лв. за 128 договора, каза Мариела Савкова, управител на ОИЦ Видин.  

"Имаме удвояване на договорите на общините и утрояване на договорите на бизнеса. Сериозен ръст има през втората половина на програмия период. При бизнеса основен финансов източник е Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Те са се възползвали от мерките, които касаят мобилността, сезонната заетост, устройването на работа на стажанти."- поясни Мариела Савкова.  

Водеща е Община Видин с над 113 млн. лв. следвана от Белоградчик с над 5,5 млн. лв, а общините Чупрене и Кула имат проекти за по милион лева. Сред по-големите проекти във Видин са този за водния цикъл, за регионалното депо за отпадъци и за зелена и достъпна градска среда, който трябва да бъде приключен до края на годината. Другите два проекта трябва да бъдат завършени до края на март следващата година.

113 милиона лева са влезли като инвестиции в общината и това означава, че на всеки жител се пада по 1700 лева. Това каза кметът на Видин Герго Гергов.

"В България основните пътища за реализация на инвестиции е чрез качествено изготвени проекти на малкия и средния бизнес, който е гръбнакът на икономиката. В момента основният приход на свежи капитали са банките и европейските фондове, които предлагат големи перспективи. Те са и в обучения на персонала, модернизация на предприятия. Общините трябва да създадат комуникацията с малките и средни предприятия като изградят инфраструктурата, за да може крайният продукт на производителя да сложи сертификат "Произведено в Европа" - посочи кметът на Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!