ЕП: Резултатите от парламентарните избори в Турция показват ясно желанието за промяна сред турските избиратели

Новото дясноцентристко правителство на Финландия реши да съкрати помощта за развитие с 43 процента, което предизвика гневни реакции от неправителствени организации и опасения, че други страни от Европейския съюз могат да последват примера й. Новото финландско правителство, което пое властта на 29 май, реши съкращението да започне тази година. Приходи от търгове с квоти за емисии няма повече да бъдат разпределяни за сътрудничество за развитие. Решението на трите партии, съставящи правителството, е голям обратен завой във финландската външна политика, където международната солидарност винаги е била един от основните елементи.

Европейският парламент одобри доклад за напредъка на Турция през 2014 година. В него депутатите призовават Турция да уважава свободата на медиите, свободата на словото и независимостта на съдебната система и да приеме резултатите от провелите се наскоро парламентарни избори. Турция трябва да постави процеса на реформи в центъра на вътрешната си политика и да зачита демократичните права и принципи, които са в основата на ЕС, се посочва още в доклада. Европейската комисия трябва да направи преоценка на начина, по който са водени преговорите досега, и как биха могли да бъдат подобрени и засилени отношенията и сътрудничеството между ЕС и Турция. Този доклад ясно призовава за повече, а не за по-малко ангажираност с Турция на всички нива", каза докладчикът на ЕП за Турция Кати Пири:

Резултатите от парламентарните избори миналата неделя в Турция показват ясно желанието за промяна сред турските избиратели. Те също така унищожават по-нататъшното централизиране на властта и принуждават политическите партии да си сътрудничат. Вярвам, че това са положителни елементи, които могат да дадат възможност на новото правителство да укрепи процеса на демократизация, но също така означават, че Европейският съюз трябва да направи нещо, за да стимулира изпадналите почти в застой преговори за членство.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!