ЕП призова за мониторинг на човешките права и демокрацията в Унгария


Евродепутатите призоваха в резолюция да бъде въведен строг мониторинг на човешките права, върховенството на закона и демокрацията в Унгария,  съобщи Асошиейтед прес. Унгарският премиер Виктор Орбан предизвика неотдавна полемика, като заяви, че смъртното наказание трябва да "остане на дневен ред", дори Унгария да няма планове да го връща. Смъртното наказание е забранено в 28-членния блок.

Европейците осъзнаха необходимостта от намиране на жизнеспособно решение за Гърция, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. И Ципрас, и говорител на германското правителство определиха разговорите като "конструктивни", отбелязва ТАСС. Днес премиерът на Гърция ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Македонските политически лидери отново не успяха да постигнат споразумение за разрешаване на политическата криза в страната на проведените късно снощи преговори с посредничеството на ЕС, предаде Ройтерс.

Разговорите бяха открити и изчерпателни, но все още не са довели до окончателно споразумение. Европейският съюз призовава всички партии - в интерес на страната и гражданите, да намерят без отлагане траен политически компромис, се казва в изявление след срещата. ЕС остава на разположение за посредничество в по-нататъшни разговори.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!