Шефчович: Трябва да знаем как "Турски поток" ще повлияе на енергийната ни сигурност

 

Проектът за газопровода "Турски поток" трябва да бъде обсъден на допълнителни консултации за изясняване на търговския му елемент, заяви еврокомисарят по енергийния съюз Марош Шефчович в телевизионно интервю. Трябва да знаем как проектът ще повлияе на цялостната енергийна сигурност в Европа, дали ще се спазва европейското законодателство, каза Шефчович, като допълни, че изграждането на този газопровод ще засегне и Украйна.

Европейският парламент прие резолюция, в която призова правителствата на страните в ЕС да запазят в сила санкциите срещу Русия заради действията й в Украйна.

Европарламентът смята, че отношенията с Москва трябва да бъдат по-скоро на сътрудничество, а не на конфронтация в дългосрочен план, но доверието не може да бъде възстановено, преди Русия да се откаже от анексията на Крим и да изпълни изцяло Минските мирни споразумения за източна Украйна, се казва в документа.

Европейският съюз все още не е готов за обмен на предложения за митата - стъпка, която предхожда каквото и да било търговско споразумение с латиноамериканските страни от Меркосур, призна еврокомисарят за търговията Сесилия Малстрьом по време на форума на високо равнище в Брюксел с Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите.
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!