ЕК настоя, че ситуацията с бежанците изисква спешен отговор

Автор:


Европейската комисия ще защитава докрай предложението си за квотно разпределение на нелегалните имигранти в ЕС. Това заяви говорителят на комисията Маргаритис Скинас. По думите му положението с бежанците изисква спешен отговор. Ако предложението бъде утвърдено, то ще обхваща хората, пристигнали в ЕС след 15 април, уточни друг говорител на Еврокомисията - Наташа Берто. През следващата седмица министрите на правосъдието и на вътрешните работи от ЕС ще дебатират по плана на Брюксел, който вече предизвика отпор в редица държави-членки.
 
Споразумение за Гърция без Международния валутен фонд е немислимо, заяви пред холандски медии председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Той каза това, след като Фондът обяви, че екипът от неговите преговарящи в Брюксел е напуснал преговорите за Гърция. В същото време Атина продължава да се надява, че ще сключи споразумение с кредиторите си до срещата на финансовите министри от еврозоната на 18 юни. Такова очакване заявиха двама министри от лявото радикално правителство на премиера Алексис Ципрас.
 
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че един висок курс на еврото затруднява реформите в някои държави. Силно евро затруднява значително Испания и Португалия при реформите и постигането резултати в износа например, заяви Меркел.
Като най-големия износител в Европа Германия е една от страните, които извлякоха облаги през последните месеци от слабостта на еврото. По-ниският курс на единната европейска валута прави по-изгодни германските стоки на международния пазар.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!