Дифтерия в Европа: готовността на България да реагира при случаи на заболяването


За първи път от 30 години дифтерията се завърна в Европа. 6-годишно момче в Испания бе диагностицирано със смъртоносното заболяване. Неговите родители предпочели да не го ваксинират срещу дифтерия и други животозастрашаващи инфекции. От хората, които са били в контакт с детето, има още14 заразени. Момчето се бори за живота си в интензивното отделение на болница  в Барселона, а случаят отвори в Испания дебата за и против задължителните ваксини.

Правото на ваксиниране е право на децата, а не на родителите”, коментира пред “Ел паис” министърът на здравеопазването в Мадрид Рубен Морено, а изданието предупреждава за повишен риск да пламнат стари и изчезнали вече зарази като детски паралич и едра шарка.

Какви са последните данни от Европейския център за контрол на болестите и има ли риск за България от поява на дифтерия? По темата говори д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България, според когото, извън случая в Испания, не се очаква да има нови заболели.

Българската система на общественото здраве заедно с районните здравни инспекции има готовност да реагира при извънредна ситуация като тази, каза още д-р  Кунчев.
Той добави, че като страна произовдител България поддържа резерв от антитоксичен серум, който е животоспасяващ при заразяване с дифтерия, и това става в рамките на производството на дифтерийната съставка за тройната ваксина - дифретия, тетанус, коклюш. Д-р Кунчев заяви още, че основна препоръка на Европейския център за контрол на болестите е да се поддържа високо имунизационно покритие.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!