Постоянните проверки на проекти са общоевропейски проблем, задъхват гражданите и бизнеса, смята евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ

По време на подготвителна среща на Комисията по регионално развитие в Страсбург Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, представи своя инициатива за намаляване на бюрокрацията и опростяване на процедурите при работата с евросредства. Андрей Новаков представи проект на резолюция на Европейския парламент, в който са заложени конкретни предложения за преодоляване на проблема с излишната административна тежест при кандидатстване, управление и отчитане на европроекти.

Евродепутатът заяви, че трябва да сме наясно, че проектът на резолюция и написаното в нея не може да стигне до хората отвън, без да бъде облечено в обикновени думи и отбеляза, че бенефициентите на евросредства изискват нулева бюрокрация в обществените поръчки, подбора на проектни предложения и контролните дейности. За да бъде намален делът на погълнатите от бюрокрацията средства, трябва да се прилага контрол, базиран на риска, вместо постоянни проверки на всички бенефициенти.

Според Новаков важна мярка е и преминаването към минимални изисквания за данни и информация от страна на гражданите и бизнеса при подаването на проектите. Третият приоритет е т. нар. електронна кохезионна политика. Андрей Новаков допълни, че по регламент държавите-членки имат изискване до края на 2015 г. да преминат към работа с бенефициентите на евросредства по електронен път и изрази удовлетворение, че в България това вече е възможно благодарение на усилията на правителството. Отворени са две схеми по оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Иновации и конкурентоспособност", при които кандидатстването ще е изцяло електронно.

„Подкрепям конструктивен дебат между институциите по казуса с OLAF и очаквам конкретни резултати, заяви Андрей Новаков. Според него годишният доклад на наблюдаващата комисия на OLAF за 2014 г., който бе предмет на дебатите, разкрива, че 423 дела са стартирани в рамките на един ден - на 1 февруари 2012 година, което буди съмнение за качеството на предварителното разследване на всеки отделен случай. Наред с това, 72% от препоръките на наблюдаващата комисия, отправени към OLAF не са изпълнени и комуникацията със службата е затруднена. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!