В Люсембург отхвърлиха идеята за референдум за избирателни права на чужди граждани.


В Люксембург чужденците  са почти половината от населението  на страната, като на този референдум 78% от гласоподавателите са отговорили с "НЕ" на въпроса за преодставянето на  пълни избирателни права на чужденците.

  Николай Иванов - българин, който живее в Германия подчертава, че трябва да правим разлика между правителството и народа. Народът е много далече от това , което правителството прави. Те не са на едно мнение. Много пъти правителството не се съобразява с мнението на народа. Дават гражданство на много чужденциа защото няма раждаемост, нямат попълнение, пресни сили за плащане на пенсии, за нови специалисти, за работна рпъка и т.-н.Чужденците могат да бъдат повлияни от отделни групи  от вън. Не може един човек, който няма никаква загриженост към държавата  да му се даде право да гласува , никой не може да определя твоя живот, когато той не е с пълно сърце към тези неща.
З а българския референдум, който евентуално предстои, Иванов каза:

Това е хубаво - задължителното гласуване, но хора, които нямат образование, не могат да четат и да говорят български език, нямат право да гласуват. А за елактронното гласуване българската власт все още не е достигнала това ниво, за да употребява електронното гласуване. Може да има манипулативен характер.

 Димитър Иванов от Цюрих:

Една четвърт от живеещите в Швейцария  са чужденци, без швейцарско гражданство. Швейцария е една от страните с най-дългите срокове за даване на гражданство - цели 12 години трябва да чака човек.  От една страна има  директна демокрация, от друга - тези големи срокове. Димитър Иванов каза, че един и половина милиона българи живеят по света. Аспектът със сигурността при въвеждане на дистанционно гласуване но електронен път би бил централен. Още преди една година  имахме инициатива  и  подкрепихме с над 2000 подписа подкрепихме елбектронното гласуване. Това е една възможност българите в чужбина активно да участват.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!