Има напредък в интеграцията на ромите, но трябват още усилия, сочи доклад на ЕК


Страните от ЕС продължават да отбелязват напредък по отношение на интеграцията на ромите, но са необходими допълнителни усилия. Такова е заключението в годишния доклад на Комисията, приет днес.Европейската комисия включи интеграцията на ромите в европейския политически дневен ред през 2011 г . Съществуват обаче много тревожни явления, които изискват допълнителни действия от страна на държавите членки, се казва в документа. Комисията призовава държавите  да доразвият първоначалните стъпки чрез създаването на национални платформи по ромските въпроси, като засилят усилията за борба с дискриминацията и сегрегацията, както и като постепенно подобрят успешните и доказани практики.

Русия едва ли ще въведе нови санкции в отговор на решенията на Европейския съюз. Това заяви днес руският министър на
икономиката Алексей Улюкаев. Ембаргото върху храните от страните от общността най-вероятно ще бъде продължено, допълни той. Постоянните представители на страните от Европейския съюз вчера решиха икономическите санкции срещу Русия да бъдат удължени с 6 месеца до края на януари.

Няма да има гратисен период за Гърция при погасяването на дълговете към Международния валутен фонд (МВФ) и Атина  
задължително трябва да извърши плащането на 30 юни, за да не бъде обявена в неплатежоспособност, заяви ръководителката на фонда Кристин Лагард, преди срещата на Еврогрупата, посветена на Гърция.  Според  Лагард реформата на гръцката пенсионна система е жизненоважна за сключването на споразумение с Атина. По думите й, не става въпрос да се орязват малките пенсии, а програмата за финансиране на пенсиите да бъде под контрол. Тя уточни, че над 16 процента от гръцкия БВП отиват за пенсионни плащания , което многократно надвишава  средното ниво в другите държави -членки.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!