Дело срещу България заради трайните равнища на прахови частици


Европейската комисия завежда дело срещу Белгия и България в Съда на Европейския съюз заради трайно високите равнища на прахови частици, които представляват сериозна заплаха за общественото здраве.
  Според проучвания всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора, отколкото загиват при пътни произшествия.
  Фините прахови частици са резултат предимно от човешки дейности, като транспорт, промишленост и битово отопление, и причиняват дихателни проблеми, рак на белия дроб и преждевременна смърт. От 2005 г. насам със законодателството на Европейския съюз са определени пределно допустими стойности за прахови частици. В случай на превишение на тези стойности, държавите приемат планове за качеството на въздуха, които трябва да включват подходящи решителни действия, така че периодът на превишение на стойностите да бъде възможно най-кратък.
  В България, въпреки че бяха предприети мерки и от 2011 г. насам в повечето места за наблюдение са отчетени известни намаления на вредните частици, данните показват трайно превишаване на годишните или дневните пределно допустими стойности във всички шест зони, с изключение на Варна.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!