Проект за резолюция на Европейския парламент за намаляване на бюрокрацията при работа с евросредства

Снимка: europarl.europa.eu


Финансирай мечтите си с Европейския съюз - тази инициатива на евродепутата от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков събира в София млади хора и експерти с цел размяна на опит при кандидатстване и управление на проекти по оперативни програми и хоризонтални програми на Евросъюза.

Андрей Новаков е автор на инициатива за намаляване на бюрокрацията и опростяване на процедурите при работата с евросредства. Като първа стъпка той предложи в Европейския парламент проект на резолюция, в който са заложени конкретни предложения за преодоляване на проблема с излишната административна тежест при кандидатстване, управление и отчитане на европейски проекти.
 Андрей Новаков мотивира в интервю необходимостта от такава резолюция, като посочва още, че прекомерната бюрокрация оскъпява самите проекти и поглъща средства, които могат да бъдат спестени. Той смята, че е по-добре да се въведе контрол, базиран на риска, вместо да се правят постоянни проверки на всички бенефициенти. Други важни мерки, според Новаков, са преминаването към минимални изисквания за данни и информация от страна на гражданите и бизнеса при подаването на проектите, както и кандидатстване по електронен път.
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!