Интеграцията на ромите - заключения от годишния доклад на Европейската комисия


 Държавите членки продължават да отбелязват напредък по отношение на интеграцията на ромите, но са необходими допълнителни усилия, гласи едно от заключенията в годишния доклад на Европейската комисия, приет тези дни.  Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете припомни, че „приобщаването на ромите е политически приоритет от първостепенна важност за ЕС" и че ромите продължават да бъдат дискриминирани и маргинализирани от обществото. По думите й, тазгодишният доклад показва, че държавите членки започват да се движат в правилната посока, при все това обаче се нуждаем от повече конкретни резултати - особено на местно равнище". "Държавите членки следва да се борят с дискриминацията на ромите по-активно и да се съсредоточат върху премахването на престъпленията от омраза и злонамерените предразсъдъци, каза комисар Йоурова.
   В същото време, в съвместна програма на радиомрежата "Евранет плюс", заместник председателят на ЕК  Кристалина Георгиева съобщи, че  от новите еврофондове за България над 110 млн. лева са предназначени за интегриране на ромите. Тя призова българското правителство и лидерите на ромската общност да работят по-усилено за образованието на децата от малцинството.
   Евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Ковачев коментира в интервю, че проблемът с интеграцията на маргинализираните групи често е обект на популистко говорене, което пречи за решаването му. Той акцентира на необходимостта да се работи съвместно с представители на ромските общности, за да се постигне действителен напредък в приобщаването им. По повод планираните от ЕС 90 милиарда евро за интеграция до 2020 година, Ковачев отбелязва, че Европейската комисия занапред ще залага повече на устойчиви практики, които да имат ясен дългосрочен ефект.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!