"Региони в растеж" за преодоляване на териториалните различия в страната

През миналата седмица Европейската комисия одобри Oперативната програма "Региони в растеж", средствата за която са на стойност 1.3 милиарда евро и са финансирани от ЕС по линия на Европейския фонд за регионално развитие. Заедно с националното съфинансиране общият им размер надхвърля 1.5 милиарда евро. Програмата ще действа в подкрепа на регионалните и градските политики за справяне с териториалните различия в страната. Тя ще допринесе за по-добро социално приобщаване, енергийна ефективност, свързаност и здравеопазване.

"Програмата подкрепя целенасочената политика за градско развитие от националния полицентричен модел градовете от
първо до четвърто ниво, които ще получат подкрепа по програмата. идентифицира и секторни политики от регионално значение, които допринасят за устойчиво икономическо и социално развитие на страната."
- обясни Димчо Димов, експерт от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пряка роля в управлението на средствата от ЕС ще имат 39 градски центъра в България. От изключително значение ще бъде наличието на ефикасна администрация, която получава подкрепа.

"Почти 55% от финансовия ресурс по програмата ще отива за политика за устойчиво градско развитие на 39 града с изпълнение на проекти в интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, с които се цели пространствена синергия. Те включват до три зони за въздействие. Ресурсът от 1,6 млрд. лева ще отива за конкретните бенефициенти- общините, които получават повече права. Цели се процес на децентрализация на управлението. Те ще бъдат с функции за избор и оценка на проекти, след което се подават към управляващия орган."- допълни експертът.   

По приоритетна ос 2 пари ще отиват и за 28 малки града, които са в периферията на страната. Сред тях са Белоградчик, Козлодуй, Берковица и Мездра. Дейностите ще бъдат за енергийната ефективност на сградите, социалната и образователната инфраструктура и туризма.

Над 19 милиона лева са определени за община Монтана по приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. За Видин са определени 38 милиона, а за Враца - 23 милиона лв.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!