Какви са особеностите в проектобюджета на ЕС за 2016 година?

Снимка: архив

Да се подкрепи възстановяването на европейската икономика и да се съдейства за подобряване живота на хората в Европа и извън нея. Това е основната цел на предложения от Европейската комисия проектобюджет за 2016 г., който е в размер на 143 милиарда и 500 милиона евро.

В какви области от живота и икономиката ще бъдат вложени тези средства? Андреана Станкова, пресаташе "Бюджет и човешки ресурси" към Европейската комисия, уточнява че "повече от половината от парите ще отидат за насърчаване на икономиката, заетостта и конкурентоспособността. Друга част ще бъдат насочени в подкрепа на Енергийния съюз и единния цифров пазар. В сравнение с 2015 г. доста голямо е увеличението на бюджета за програми като "Еразъм" или "Хоризонт 2020", което ще се отрази благоприятно на икономиката".

"Европа да стане по-силна", към това е ориентиран проектобюджетът на ЕС за 2016 г. , категорична е Кристалина Георгиева, заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси. В интервю за европейската радио мрежа "Евранет плюс", тя заяви: "Светът се промени. Промени се след седем години на трудности и финансова криза. Хората станаха много по-взискателни.

Страните членки разбират, че е в техен интерес да показват, че всеки цент, всяко евро на гражданите се харчи по най-добрия начин. Защото това не е просто инвестиция в  Европа, а битка за бъдещето. Силна Европа означава, че гражданите да вярват в общия път. Ако ние не вярваме в общото си бъдеще, как останалият свят да повярва в нас. Така че това не е само въпрос за бюджета, това е въпрос на политика. Силна Европа в името на хората". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!