Европейската миграционна политика, българската позиция и борбата със социалното изключване

 

    „Неотдавна премахнахме оградите в Европа и не би трябвало да ги издигаме отново”,  заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Наташа Берто в отговор на въпрос, свързан с обявеното от Унгария намерение да издигне  защитна стена по границата със Сърбия. ЕК не насърчава, но няма да попречи за изграждането на стени срещу бежанците, подчертаха  от институцията.

В изказване в Страсбург евродепутатът  Ангел Джамбазки призова Европейската комисия да преразгледа своето предложение по отношение на нелегалните имигранти и да обяви и България за държава в извънредна ситуация. Той посочи, че за миналата година България е приела и дала статут на 2,5 повече нелегални имигранти,  отколкото Италия и 2,7 повече, отколкото  Гърция. България не може да си позволи да приеме повече нелегални имигранти, защото е и с най-нисък БВП в ЕС. На 30 юни /вторник/ между 11.00 и 12.00 часа, Информационното бюро на ЕП в България организира  Facebook и Twitter  час с  евродепутата Ангел Джамбазки по темата  „Европейско бъдеще за Западните с Балкани“.


  Социалното изключване, ромските гета и целият пъзел от проблеми, свързани с тях – другата голяма тема за Европа и за България. Евродепутатът Георги Пирински съобщи, че в комисията по регионално развитие на Европарламента се разглежда доклад, който свърза проблемите на маргинализираните общности с европейската  кохезионна политика. Докладът бие тревога, че в  условията на бюджетни ограничения е много слабо оживлението на европейската  икономика. Все по-трудно ще става  представители на тези общности  да намират работа. Има дори влошаване, заради  имигрантската вълна  от Африка, от Близкия и Средния Изток. Създава се извънредна обстановка, в която започва да се настоява за затваряне на граници, държави започват да строят стени, като Унгария срещу Сърбия. Проблемът е изключителен, трябва да го осъзнаем в цялата му дълбочина. Иначе ще стане много тежък, дългосрочен и хроничен.

Евранет плюс можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!