Нови трудности в преговорите за споразумение между Гърция и кредиторите


Остава още дълъг път, преди Гърция да постигне споразумение с кредиторите, заяви говорителят на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес. Шойбле ще участва довечера в ново заседание на Еврогрупата в Брюксел за гръцката дългова криза. "Не може да има решение, ако то не е одобрено от трите институции" - Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), изтъкна говорителят на редовна пресконференция на германското правителство.
  Гръцкото правителство отхвърли контрапредложение на международните кредитори към Атина, съдържащо най-вече искания
на МВФ, посочи пред АФП гръцки правителствен източник.
  Това контрапредложение, в което според Гърция се настоява за увеличение на приходите от ДДС и за по-големи съкращения на държавните разходи, е направено два часа, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази съжалание, че МВФ не приема "компенсаторните мерки", предложени от Атина в понеделник на срещата на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел и оценени тогава като позитивни от кредиторите.

 Европа трябва да намери решение на имигрантската криза или рискува да изгуби своята идентичност, предупреди италианският премиер Матео Ренци преди ключовата среща на върха на ЕС в четвъртък. „Европа се нуждае от стратегия“, каза премиерът в интервю за италианския ежедневник La Stampa, ден след като Унгария спря ключов законопроект на ЕС по въпроса, а Франция и Великобритания влязоха в спор за мигрантите, преминаващи Ламанша. „От единен отговор на кризата се нуждае най-много Европа, и то дори повече от Италия“, каза Ренци. „Искаме да се борим за ценности, цивилизация и мир - това, за което Европа е създадена. Ако те са игнорирани в лицето на давещите се в Средиземно море деца, Европа губи идентичността си“, предупреди Ренци.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!